Welkom bij Vechtstede Notarissen
De echte notaris in regio Vechtdal en omstreken
Duidelijke taal
Scherpe tarieven
Zoveel mogelijk online doen
Wanneer het jou uitkomt
Als je uit elkaar gaat is dat een emotioneel lastig proces. Of je nou jarenlang samengewoond hebt of getrouwd bent geweest. Eindelijk is de kogel door de kerk. Nu moet je de financiën nog afwikkelen. Een belangrijk onderdeel is de woning. Vaak staat deze nog op beider naam. Om de woning op één naam te zetten is een notariële akte nodig.
Deze pagina is voor mensen die er financieel uit zijn. Mocht dat niet zo zijn en je hulp nodig hebben om er samen uit te komen dan kan dat ook. Kijk maar eens op onze pagina bij mediation.
Een akte van verdeling kost geld. Dat geld besteed je misschien liever aan leuke dingen. Het onverdeeld laten van de woning terwijl je al uit elkaar bent kan natuurlijk wel, maar degene die er niet meer woont blijft aansprakelijk voor de hypothecaire lening en als je verder niets regelt heeft die persoon ook het risico van waardedaling. Als je er samen uit bent is het dus verstandig om het huis op één naam te zetten.
Vaak zit er op de woning ook een hypotheek. Die zal er in veel gevallen ook op moeten blijven. Degene die uit de woning gaat wil niet meer aansprakelijk zijn voor de hypotheekschuld. Er moet dus bij de bank een en ander geregeld worden. We noemen dat ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid. Dat kunnen wij ook voor je regelen, maar dat zou je ook zelf kunnen doen.
Hoe makkelijk dat gaat hangt natuurlijk af of er een overwaarde in de woning zit en hoe hoog het inkomen is van degene die in de woning blijft zitten.
In sommige gevallen willen partijen niet meer met elkaar aan tafel komen. Niet omdat ze elkaar nooit meer willen zien maar omdat zo’n moment emotioneel erg beladen kan zijn. Dat hoeft ook niet. We kunnen het zo regelen dat bijvoorbeeld degene die uit de woning gaat aan de notaris een volmacht geeft om de akte te laten tekenen.
In sommige gevallen ligt er een overeenkomst waarin de afspraken staan omtrent de verdeling en wie wat krijgt. Bij ex gehuwden noemen we dat een convenant. Als er zo’n overeenkomst is willen we die graag hebben omdat we daarnaar zullen verwijzen en moeten controleren of de afspraken in de akte van verdeling overeenkomen met de afspraken die in de overeenkomst zijn opgenomen.
Marieke van de Veer
De notaris wil met alle plezier even voor je kijken wat er in het samenlevingscontract staat. In de akte van verdeling kan dan geconstateerd worden dat deze is ontbonden, dat alles verdeeld is en dat jullie niets meer van elkaar te vorderen hebben. In sommige gevallen kan het zijn dat je nog bepaalde verzekeringen moet aanpassen en misschien je pensioen nog moet regelen. De notaris adviseert je daar graag in. Dat kost wel iets meer maar daar geven we je dan tijdig een tarief voor af zodat je zelf kunt bepalen of je dat wilt.
Dat hangt helemaal af van je situatie. Als jullie een testament hebben dan staat er vaak nog een regeling in opgenomen waarin de (ex)partners elkaar beschermen en tot erfgenaam benoemen. Vaak zal het in dat geval noodzakelijk zijn om je testament aan te passen maar dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vraag daar dus even naar. De notaris kan dat meteen voor je meenemen als de woning wordt verdeeld. Dat is over het algemeen praktisch en efficiënt en dus ook goedkoper.
Je kan via deze site niet zelf je akte van verdeling maken. Wij zullen die voor je maken. Zoals hiervoor ook al gezegd begrijpen we als jullie niet beiden op kantoor willen komen. We maken graag een volmacht. Het tarief van € 675,- is inclusief volmachten maar alleen voor het geval je zelf alles met de bank regelt (ontslag aansprakelijkheid). Als wij dat moeten doen dan kost dat meer. Dat is afhankelijk van de tijd die we daarin moeten steken. In elk geval is dat namelijk anders. Soms gaat het makkelijk en soms is het veel werk.